Maanantai 18.12.2017Aapo, Aappo, Rami

Näyttelijäntyö on tenorin ilo

Johtaviin Wagner-tulkkeihin kuuluva Klaus Florian Vogt kokee Parsifalin sanovan, että ihminen voi aina muuttua, kuten olosuhteetkin.

Harald Hoffmann
Kiinnostaisiko Klaus Florian Vogtia kokeilla näyttelijäntyötä muuallakin kuin oopperassa? - Toki, mutta ehkei näyttämöllä vaan elokuvassa, tenori vastaa.
Kiinnostaisiko Klaus Florian Vogtia kokeilla näyttelijäntyötä muuallakin kuin oopperassa? - Toki, mutta ehkei näyttämöllä vaan elokuvassa, tenori vastaa.

Jukka Kittilä

Turun Sanomat

Se oli vahinko. Kenties Klaus Florian Vogtin elämän paras vahinko.

Vogtin vaimo, laulaja hänkin, pyysi miestään kanssaan laulamaan sukujuhliin. Vogt ajatteli, että miksipä ei, olihan suvussa perinne järjestää pieniä konsertteja juhlatilaisuuksiin.

Juhlissa vaimon äiti, myös äänenkäytön ammattilainen, huomautti, että Vogtin tulisi tehdä jotain miellyttävällä äänellään.

– Olin todella yllättynyt, en ollut koskaan ajatellut laulamista ammatikseni, Vogt sanoo.

Nyt saksalaismies on arvostettu tenori, maailman johtavia Wagner-tulkitsijoita. Turun musiikkijuhlien Parsifal on kaikkea muuta kuin ensimmäinen kerta, kun Vogt tarttuu oopperan nimirooliin.

Ennen lauluopintojaan Vogt oli jo ammattimuusikko, instrumenttinaan käyrätorvi. Hän kertoo kokemuksensa puhallinsoittajana antaneen paljon myös hengitystekniikoihin ja kehonkäyttöön laulajana.

– Rakastin Wagnerin musiikkia jo puhallinsoittajana. Se, että saan nyt tenorina erikoistua Wagneriin, on suuri lahja, Vogt toteaa.

Vogt kehuuParsifalin nimiroolia loputtoman antoisaksi. Parsifalin kaari naiivista nuorukaisesta sankariksi on pitkä matka, jota on ilo rakentaa ja kulkea.

– Tietenkin tunnen roolin nyt paljon paremmin kuin silloin, kun sitä ensimmäisiä kertoja tein. Löydän uusia mahdollisuuksia, uusia värejä niin ääneeni kuin ilmaisuuni. Wagnerin musiikissa upeaa on runsaus, joka mahdollistaa aina uusia löytöjä. Rakastan etenkin toisen näytöksen dramaattisuutta, suurta muutosta poikasesta kohti sankaruutta, tenori luonnehtii.

Vogt nauttii oopperassa suunnattomasti myös näyttelijäntyöstä. Hän kokee löytäneensä myös näyttelijäntyöhönsä rentoutta, joka mahdollistaa yhä vapaamman, avoimemman reagoinnin kollegoihin näyttämöllä.

– Parsifalissa on löydettävä näyttelijäntyöhön samaa draamaa ja raskautta kuin laulamiseen. Minulle on tärkeää, ettei yleisö näe pelkästään laulajaa, vaan näyttelevän laulajan, Vogt korostaa.

Wagnerin musiikissa Vogt rakastaa suurta, romanttista orkesterin sointia. Kiehtovia tenorille ovat myös pitkät säkeet, haastavat sanat ja lauseet. Laulajan on todella löydettävä tiensä Wagnerin kieleen.

– Tehtäväni on välittää se ymmärrettävästi yleisölle. Ihailen sadunomaisuuden ja realismin limittymistä Wagnerin maailmassa – samasta nautin elokuvissakin, Vogt sanoo.

Mitä Parsifal sanoo ihmisestä tässä ajassa?

Vogt käy mietteliääksi. Hän toteaa, ettei vastaus ole helppo.

– Parsifal näyttää, että ihmisen on aina mahdollista olla avoin uusille asioille. Ihminen voi kehittyä, muuttua, kuten voivat olosuhteetkin. Ja olosuhteita voi myös muuttaa, tenori analysoi.

Teemat ovat siis relevantteja ajassa kuin ajassa, kuten klassikkoteokselta sopii odottaa.

Vogt on innoissaan oopperaan tarttumisesta paitsi uusien tuttavuuksien myös tuttujen kollegojen Karita Mattilan ja Matti Salmisen kanssa.

– Karita ja Matti ovat upeita, luotettavia kollegoita, erittäin lämpimiä ihmisiä. Suuria, mutta maanläheisiä taiteilijoita.

Vaan ehtiikö arvostettu tenori koskaan palata puhaltimen pariin?

– Kyllä, joka joulu. Soitamme joululauluja yhdessä lasteni kanssa. Se onkin ainoa aika, jolloin minulta liikenee edes hetki vanhalle instrumentilleni, Vogt nauraa.

Richard Wagner: Parsifal (konserttiversio) torstaina 10.8. klo 18 ja lauantaina 12.8. klo 14 Turun Konserttitalolla.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.