Kulttuuri

Guggenheim-kilpailun tuomaristoon vähintään neljä arkkitehtia

Kulttuuri | Turun Sanomat 16.4.2012 20:00 |

Jos Helsingin päättäjät näyttävät vihreää valoa Guggenheim-suunnitelman vaiheittaiselle etenemiselle, kaupunki aloittaa museorakennusta koskevan arkkitehtuurikilpailun järjestelyt pikimmiten. Arkkitehtuurikilpailu olisi avoin, kansainvälinen ja yksivaiheinen. Se on määrä toteuttaa tämän ja ensi vuoden aikana. Sillä haetaan omaleimaista ja ekologista suunnitelmaa.

Lähtökohta on, että museo rakennetaan Eteläsataman rantaan nykyisen Kanavaterminaalin paikalle.

Kilpailun kustannukset olisivat arviolta 1,2 miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö on lupautunut rahoittamaan siitä 800 000 euroa, jos kilpailussa huomioidaan suomalainen puurakentaminen.

Puurakentamisen ratkaisu voi olla perinteinen tai innovatiivinen.

Palkintolautakunnassa olisi enintään yhdeksän jäsentä ja Helsingin kaupunki nimeäisi sen puheenjohtajan. Jäseniksi Helsingin kaupunki ja Guggenheim-säätiö nimeäisivät yhtä monta edustajaa.

– Palkintolautakunnassa on sääntöjen mukaan oltava vähintään neljä arkkitehtijäsentä, joista yksi on ulkomaalainen, selventää kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Tuomas Rajajärvi.

Arkkitehtuurikilpailun tulokset jäävät Helsingin kaupungin käytettäviksi, vaikka Guggenheim päätettäisiin lopulta jättää rakentamatta.

TS–STT

TSTV - Uusimmat