Kulttuuri

Pirjo Silveri seurasi maalausten syntyä taiteilijoiden valinnasta lähtien

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sadan ja yhden kuvan tarina kiteytyi kirjaksi

Kulttuuri | Turun Sanomat 13.6.2010 02:37 |

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko täyttyy ryhmistä tunnin välein kerta toisensa jälkeen ääriään myöten. Väki vaeltaa katsomaan tuhopolton jälkeen uudelleen rakennettua kirkkoa ja erityisesti sen taideaarteita. Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan taide on nostanut kirkon yhdeksi koko Suomen vetovoimaisimmista tutustumiskohteista. Tamperelainen freelance-toimittaja ja kirjailija Pirjo Silveri asettuu Lavosen Jerusalemin itkevät naiset -maalauksen yläpuolelle ja tunnustaa maalauksen olevan hänen suosikkinsa – tällä hetkellä.

– Suosikkini vaihtuu tämän tästä. Aina kun tulen kirkkoon, sydämeni muljahtaa, huomaan jotain uutta, Silveri sanoo.

Silveri on koko Suomen mittakaavassa harvinaisen syvällä Pyhän Olavin maalausten maailmassa. Nelivuotisen maalausurakan aikana vain seurakunnan asettaman luonnostyöryhmän jäsenet näkivät, minkälaisia maalauksia kirkkoon oli tulossa. Muilta tulevaa varjeltiin kuin valtionsalaisuutta.

Kirkon talkootyönä tapahtuneesta jälleenrakentamisesta kirjan kirjoittanut Silveri kutsuttiin kuitenkin mukaan dokumentoimaan urakkaa, ja sen tuloksena syntyi myös Silverin, Lavosen ja Rauhalan kirja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko – Sata ja yksi kuvaa, St Olaf’s Church in Tyrvää – One Hundred and One Paintings. Kirjapajan kustantama teos julkistetaan heinäkuun alussa Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa.

ERJA HYYTIÄINEN

LISÄÄ AIHEESTA SUNNUNTAIN TURUN SANOMISSA.

Turun Sanomat, Sastamala

TSTV - Uusimmat